pizza

Dobrą pizzerię rozpoznasz po dobrym menu! Jakie rodzaje pizzy powinny się w nim znaleźć?

Pizza jest jednym z najczęściej zamawianych dań kuchni włoskiej. Urzeka nie tylko chrupiącym i miękkim ciastem, ale również oryginalnymi dodatkami. Ze względu na to pizzerie, chcąc podążać za kulinarnymi upodobaniami swoich gości, wprowadzają do swojego menu coraz to nowsze propozycje. Dowiedz się, jakie rodzaje pizzy świadczą o dobrym menu.

Pizzerie starają się zadowolić podniebienia swoich klientów, oferując im wiele rodzajów pizzy. Chociaż na przykład menu pizzerii Pizza Hut to przede wszystkim włoska klasyka, to nie brakuje w nim też typowo amerykańskich akcentów. Z kolei w większości niesieciowych lokali znajdziemy głównie polskie wariacje na temat włoskiego dania – co można stwierdzić na podstawie wielu zaskakujących składników pizzy.

Klasyka zawsze się obroni

Jeżeli pizzeria pretenduje do miana włoskiej, menu musi zawierać kilka klasycznych wariantów. Które pizze są koniecznością?

Najbardziej tradycyjna jest pizza neapolitańska (tzw. napoletana), która obejmuje takie rodzaje jak:

  • pizza margherita – z takimi składnikami jak: pomidory, ser mozzarella, bazylia oraz oliwa z oliwek
  • pizza capriciosa – w której dominują: pieczona szynka parmeńska, grzyby (mogą być pieczarki), pomidory, ser mozzarella, karczochy, oliwa z oliwek
  • pizza marinara – zawierająca m.in.: pomidory, czosnek, oregano i oliwę z oliwek.

Przeglądając ofertę pizzerii, takich jak Pizza Hut, można zauważyć, że menu zawsze uwzględnia pizzę margheritę. To klasyka, która zawsze się obroni i która stanowi wyjściowy punkt do tworzenia wariacji smakowych.

Popularna pizza hawajska

W menu polskich pizzerii częstą pozycją jest pizza hawajska. Serwowana często na grubym cieście, jest ukłonem w stronę amerykańskich smaków.

Bazą pizzy hawajskiej jest klasyczna margherita, wzbogacona o kilka składników, wśród których najważniejszą pozycję zajmują kawałki ananasów. Dzięki nim pizza nabiera delikatnego słodkawego smaku, który idealnie współgra z wyrazistym smakiem sosu pomidorowego i mozzarelli.

Pizza wegetariańska – ukłon w stronę „roślinożerców”

Jeżeli pizzeria chce docierać do każdej grupy gości, wśród propozycji nie może zabraknąć wariantów dla wegetarian. Dlatego menu przygotowane m.in. przez lokal Pizza Hut uwzględnia także wegetariańską wersję pizzy.

Punktem wyjściowym jest oczywiście mozzarella, której towarzyszą takie składniki jak np. czarne oliwki, pieczarki, czerwona cebula, kukurydza, papryka, rukola, brokuły.

Ważna jest możliwość samodzielnego komponowania pizzy

Jak wynika z raportu przygotowanego przez serwis PizzaPortal.pl, aż 66% klientów docenia możliwość samodzielnego komponowania pizzy z dowolnie wybranych składników. Dlatego każda dobra pizzeria powinna udostępniać również taką opcję.

Wśród najczęściej wybieranych składników pojawiają się m.in. pieczarki, kawałki kurczaka, papryka, cebula, kiełbasa, boczek, kukurydza, brokuły, rukola.

Pamiętaj, że dobra pizzeria to nie tylko odpowiednio skomponowane menu. Istotną rolę odgrywa przede wszystkim smak serwowanego jedzenia. Dlatego zamawiaj pizzę wyłącznie w sprawdzonych i rekomendowanych pizzeriach – takich, które przyrządzają jedzenie z wysokiej jakości składników i w oparciu o tradycyjne receptury.